Rusya’nın en çok okunan haber ajanslarından biri olan RIA Novosti, Rusların son dört yıldır Türkiye’de aktif olarak mülk satın aldığını, bazı şehirlerinde siyaset yapmaya başladığını vurguladı.

Son yıllarda Rusların özellikle salgınla bağlantılı olarak Türkiye’de gayrimenkule artan ilgi gösterdiğini vurgulayan RIA Novosti, Akkuyu nükleer santralinin inşa edildiği Mersin’e yakın bölgeler de dahil olmak üzere Alanya, Antalya, Bodrum, Fethiye ve Marmaris’te Rus vatandaşlarının gayrimenkul alımının hızlandığını bildirdi.

Denize yakın bölgelerde yaşamak isteyen Rusların da ev sahibi olarak ve satın alınan daireleri yatırım amaçlı kullanarak gelir elde etmeye çalıştıkları vurgulanan haberde, «Ruslar da dahil olmak üzere yabancıların ülkenin durumu üzerindeki etkisi ekonomi daha somut hale gelirken, ülkenin güney bölgelerinde Rusça konuşulan mahalleler kurulurken, Alanya ve Antalya’daki bazı okullarda çocuk sayısında artış yaşanıyor, Türk-Rus evliliklerinden doğmuştur.

Rusların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde bazı Rus vatandaşlarının siyasetle uğraştığını söyleyen RIA Novosti haberine göre, Türkiye’de birçok dairenin İranlılar ve Iraklılar tarafından satın alındığı, Rusların ise gayrimenkulde hala üçüncü sırada yer aldığı vurgulanıyor. satın alma hacmi 9,2 milyar rubleye ulaştı ve Ruslar üç binden fazla gayrimenkul nesnesi satın aldı. Yerel yetkililer, 2025 yılına kadar satış hacminin 20 milyar ruble’yi aşabileceğini söylüyor. Alanya ve Antalya, Ruslar arasında en popüler emlak merkezleri olmasına rağmen, Akkuyu nükleer santralinin inşa edildiği Mersin’de Rusların gayrimenkule olan talebi artıyor. İddialı proje binlerce Rus uzmanı bölgeye çekerken, birçok Rus işçi daire kiralamak yerine kendi dairelerini satın alıyor ve aileleriyle birlikte buraya taşınıyor. Ekim 2019’da burada bir Rus okulu ve bir anaokulu açıldı.»

RIA Novosti, Türkiye’de gayrimenkul fiyatlarının son yıllarda birkaç kat artmasına ve fiyat artışında lider konumuna gelmesine rağmen, buradaki daire fiyatlarının Moskova’dan çok daha düşük olduğunu ve yatırımları sayesinde oturma izni alan Rusların da çifte vatandaşlık başvurusunda bulunduğunu vurguladı.

Uzmanlar, T.S. Her ne kadar Rusların Karadeniz kıyısındaki Sinop ve İğnead’a ilgi göstermesini beklesek de yeni nükleer santral kurma planları ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Soçi’de yapılan toplantıda görüşülmüş ancak resmi bir veri bulunmuyor. Türkiye’de kaç Rus vatandaşının yaşadığına ilişkin olarak, Rusça konuşan Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) vatandaşlarıyla birlikte bunun yaklaşık bir milyon kişiyi aştığını vurguladı.

Antalya’da Rusça konuşan Ortodoks Hıristiyanlardan oluşan bir cemaatin varlığına işaret eden RIA Novosti, Kemer, Side, Belek, Manavgat ve diğer şehirlerden insanların Noel, Paskalya ve diğer kilise bayramlarını kutlamak için toplandığını ve Rus Ortodoks Kilisesi’ni ziyaret ettiğini bildirdi. İlginin yoğun olduğunu söylediği haberde, «Antalya ve bölgesindeki Rus-Türk aileleri yerel gelenekleri etkiliyor. Türkler genellikle doğum günlerini kutlamasalar da orada konuşlanan Ruslar sayesinde 8 Mart doğum günlerine ve Kadınlar Günü’ne daha fazla önem vermeye başladılar. Türklerle evlenen Rus kadınları, Türk eşlerine yeni yıl ve doğum günleri için hediye almayı unutmamayı, Rus geleneklerini benimsemeyi öğretiyor.

Ruslar Türkiye’de siyasete giriyor

Türkiye’deki Rus diasporasının giderek daha fazla öne çıktığını vurgulayan gazete, Murmansk’lı Anastasia Petrova Çetinkaya’nın 2019 yılında Alanya Belediyesi’ne aday olduğunu hatırlattı. Desteklendiğini vurgulayan Başbakan, Cumhurbaşkanlığı seçimini az farkla kaybetmesine rağmen Türkiye’deki ilk yerel seçim olduğunu vurguladı.

РИА Новости, написав, что Турция нуждается в иностранных инвестициях из-за экономических трудностей, заявило, что национальная валюта ослабла, а сбережения населения уменьшились, добавив: «Больше внимания привлекают иностранцы, которые расплачиваются долларами и евро при продаже недвижимости. Иностранцы имеют приоритет при продаже недвижимости. Несмотря на рост цен на квартиры в стране, запросы граждан России не снижаются.

Россияне входят в тройку лидеров среди иностранцев, покупающих больше всего жилья в Турции.

В ноябре этого года в Турции были побиты как годовые, так и месячные рекорды по продажам домов иностранцам, а Россия вошла в тройку лидеров по количеству домов, проданных иностранцам.

Согласно статистике Турецкого статистического института (TUIK), продажи жилья иностранцам в ноябре выросли на 48,4 процента по сравнению с аналогичным периодом прошлого года и составили 7 363. Эта цифра была зафиксирована как годовой рекорд всех времен. Предыдущий самый высокий показатель был 6630 в сентябре.

За январь-ноябрь 2021 года количество домов, проданных иностранцам, увеличилось на 39,4 процента до 50 тысяч 735 единиц. Таким образом, годовой рекорд всех времен был замечен в 11-м месяце. Предыдущий годовой рекорд был 45 483 человека в 2019 году.

За 11 месяцев года больше всего жилья было продано в Стамбуле (23 тысячи 169 единиц), за ним следуют Анталия (10 тысяч 557), Анкара (3 тысячи 183) и Мерсин (2 тысячи 213).

Среди рассматриваемых провинций 1582 резиденции в Ялове, 1435 в Бурсе, 1171 в Измире и 1062 в Сакарье были проданы иностранцам среди провинций, которые преодолели порог в 1000 человек.

Россия, Иран и Ирак – в тройке лидеров

В период с января по ноябрь иранцы купили больше всего жилья в Турции — 8 тысяч 594, за ними следуют иракцы с 7 тысячами 622 и граждане России с 4 тысячами 494.